19.9 C
Visaginas
2024 / 05 / 21

Troškinys – sotu ir pigu, tačiau pasitikrinkite: 5 klaidos, kurių nedaryti jį ruošiant

Ar jau skaitėte?

Troškinys – vienas skaniausių patiekalų šaltomis dienomis. Turint patikimą receptą ar žinant kelias taisykles, jį galima paruošti iš visai nebrangių ir paprastų ingredientų. Su vienu puodu visą šeimą galima pamaitinti net kelias dienas, o jeigu vadovausitės prekybos tinklo „Iki“ specialistų patarimais, mėsa tiesiog tirps burnoje. Svarbu tik nepadaryti kelių klaidų, dėl kurių troškinys gali prarasti savo skonį ir sodrumą.

- Reklama -

Prastai pasirenkate mėsą. Troškiniai yra populiarūs kone viso pasaulio virtuvėse, nes, gera žinia – jiems puikiai tinka nebrangi mėsa. „Renkantis mėsą žiūrėkite ne į liesesnes, brangesnes jos dalis, o į tvirtesnius ir pigesnius gabalus. Ilgai ir lėtai besitroškinanti liesa mėsa, pavyzdžiui, nugarinė, vištienos krūtinėlė, gali tapti kietoka ir sunkiau kramtoma. Tuo tarpu sprandinė, mentė, vištienos, kalakutienos šlaunelių mėsa ar specialiai troškinimui jau supjaustyta mėsa bus gardesnė ir sodresnė. Jeigu ieškote maltos mėsos čili troškiniui, taip pat ją verta rinktis su šiek tiek daugiau riebalų“, – sako „Iki“ mėsos technologas Gintaras Bičkovas.

Troškinys.

Būtent įvairiausios smulkintos mėsos pardavimai Lietuvoje smarkiai išauga šaltuoju metų laiku, pastebi Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė. Smulkinta mėsa – universalus produktas, iš jos dažniausiai gaminami kotletai ar įdaras cepelinams, koldūnams, bet ne mažiau šis produktas tinka įvairioms sriuboms, sotiems troškiniams.

„Lietuviai daugiausiai nuperka kiaulienos, tačiau bėgant metams stabiliai auga ir jautienos pardavimai, pirkėjai atranda veršieną, išbando ir įvairesnes paukštienos rūšis – ne tik vištieną, bet renkasi ir kalakuto, o šventėms – ir anties mėsą“, – teigia V. Budrienė.

Į troškinį dedate dar žalią mėsą. Nesvarbu, ar ruošiate troškinį ant viryklės, ar apkepą orkaitėje, pirmiausia mėsą svarbu apkepti, pabrėžia G. Bičkovas. Tą rekomenduojama daryti neskubinant proceso, nedidelėmis porcijomis, atidžiai apkepant visus mėsos gabaliukus. Būtent šio etapo metu jau pradedamas kurti gilus, išraiškingas troškinio skonis.

Daržoves supjaustote netinkamai ir verdate per ilgai. Troškinį kuria ne tik mėsa, bet jo skonį subalansuoja bei naudingų medžiagų prideda ir daržovės. Kokias jas rinksitės – jūsų skonio ir sezono reikalas. Visgi „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė atkreipia dėmesį, kad jas ruošiant svarbu atsiminti du dalykus.

- Reklama -

„Jeigu norite troškiniui skirti kuo mažiau laiko ir dėmesio, rinkitės tokias daržovės, kurių virimo laikas yra panašus. Be to, kad iš tiesų taip būtų, jas derėtų supjaustyti ir maždaug vienodo dydžio gabaliukais. Priešingu atveju gali tekti valgyti patiekalą su pervirusiomis morkomis ir apyžalėmis bulvėmis“, – pataria G. Urbonavičiūtė.

Antra, atminkite, kad mėsą reikės virti ilgiau nei daržoves, tad nesumeskite visko į vieną puodą ir nepalikite troškintis. Gali būti, kad kol mėsa bus paruošta, daržovės jau bus virtusios koše. Jas dėti į puodą reikėtų tik tuomet, kai mėsos gabalai jau bus minkšti, likus maždaug 20 minučių iki virimo pabaigos. Jeigu naudojate ir greitai paruošiamas daržoves, pavyzdžiui, žirnelius, juos dėkite visai gamybos pabaigoje.

Bandote procesą paskubinti. Skanaus, burnoje tirpstančio troškinio paslaptis – lėtas ir ilgas virimas, kadangi tuomet mėsa taps maloniai minkšta. Troškiniui reikia mažos ugnies, kad mėsos riebalai bei kolagenas pakankamai suirtų. Tuomet jie ištirps sultinyje, taip suteikdami daugiau skonio bei sodrumo. Tam paprastai reikia 1-2 valandų, jeigu troškinate raudoną mėsą.

Pamirštate įdėti šiek tiek rūgšties. Kaip ir kiekviename patiekale, troškinio sėkmės paslaptis yra tinkamas skonių balansas. Šiek tiek rūgščių ingredientų skonį pagyvins, taip pat sodrus ir sotus patiekalas neatrodys toks sunkus. Rinktis yra iš ko – galite įpilti sauso vyno, šiek tiek acto ar citrinos sulčių, pataria G. Urbonavičiūtė.

Kulinarijos technologė taip pat siūlo du troškinių receptus, kuriuos pasigaminti bus visai nesunku ir nebrangu.

Neišmeskite maisto: gardus troškinys su mėsos likučiais iš šaldytuvo

Reikės: 250 g virtos ar keptos mėsos likučių, 2 skiltelių česnako, alyvuogių aliejaus, 1 skardinės (400 g) konservuotų pomidorų, 2 puodelių jautienos sultinio, 2 indelių (po 400 g) konservuotų baltųjų pupelių, druskos, pipirų, 250 g žalumynų (pvz., mažų „Romaine“ salotos lapų, špinatų, gražgarsčių).

Gaminame:

1. Dideliame puode alyvuogių aliejuje pakepinkite česnaką, kol jis taps auksinis (1-2 min.).

2. Sudėkite konservuotus pomidorus su sultimis. Supilkite jautienos sultinį. Įmaišykite pupeles, smulkintą mėsą ir prieskonius. Užvirkite.

3. Sumažinkite ugnį ir neuždengę virkite 5 minutes. Įmaišykite žalumynus ir virkite, kol suminkštės (apie 1-2 minutes).

4. Patiekite su paskrudinta duona.

Jaukus ir kvapnus troškinys su vištiena, obuoliais ir kopūstais

Reikės: visos vištos, supjaustytos dalimis, arba mėgstamų vištienos dalių, 60 ml obuolių sidro acto, ½ šaukštelio malto muskato, 6 gvazdikėlių, ½ šaukštelio druskos, 3 morkų, ¼ šaukštelio pipirų, 6 obuolių, 2 šaukštų Dižono garstyčių, 90 g (1 puodelio) kopūsto, 1 ¾ puodelio karšto vištienos sultinio, 1 puodelio obuolienės.

Gaminame:

1. Dideliame puode, kuriame ir gaminsite troškinį, įkaitinkite šiek tiek aliejaus ir apkepkite vištos gabalėlius. Jie turi gerai paruduoti iš visų pusių, tai užtruks apie minučių.

2. Per tą laiką morkas nulupkite ir supjaustykite griežinėliais, obuolius – riekelėmis.

3. Apkepusią vištieną pabarstykite muskato riešutu, druska ir pipirais. Vištienos gabalėlius aptepkite garstyčiomis. Į puodą su vištiena supilkite karštą sultinį, actą, sudėkite gvazdikėlius ir morkas; užvirinkite. Uždenkite, sumažinkite ugnį iki silpnos ir virkite 15 minučių.

4. Tuomet sudėkite obuolius ir virkite 5 minutes. Tada sudėkite kopūstus. Virkite uždengę dar apie 10 minučių arba tol, kol vištiena bus lengvai praduriama šakute.

5. Vištieną ir daržoves išimkite ir sudėkite į dubenį. Į likusį skystį supilkite obuolienę ir išmaišykite; pavirkite ant didelės ugnies 5 minutes ir supilkite ant vištienos ir daržovių. Šalia dera šilta nesaldi bandelė ar ryžiai.

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

spot_img
spot_img

ORAI: Antradienį rajone numatomas lietus su perkūnija, 22–27 °C

Antradienio naktį vietomis trumpas lietus, perkūnija. Kai kur rūkas. Vėjas šiaurės rytų, rytų, 3–8 m/s. Temperatūra 8–13, Kuršių nerijoje 14–16 laipsnių šilumos. Dieną daug kur trumpas lietus, vietomis smarkus. Didesnėje šalies dalyje perkūnija, kai...

Gegužės 21-oji: vardadieniai, astrologija, dienos INFO

Gegužės 21-oji – Pasaulinė kultūrų puoselėjimo diena; Lietuvos tautinių bendrijų diena. Gegužės dvidešimt pirmoji, antradienis – 141-oji metų diena (antroji 21-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 223 dienos. Savo vardadienius šiandien švenčia Ankantas, Atėnė,...

Astrologinė prognozė gegužės 21-ajai, antradieniui

AVINAS. Rūpės akcijų biržų informacija, finansų politika. Sugebėsite susikoncentruoti, įsiskverbti į esmę. Gali išryškėti jūsų finansinis talentas. Pasistenkite grąžinti ir susirankioti skolas. JAUTIS. Užuot kritikavus kitus, pravartu atsikratyti kai kurių savo ydų, netvarkos, suvokti silpnybes...

Teismas pradės nagrinėti bylą dėl grasinimų medikui

Kauno apylinkės teismo Kauno rūmuose bus pradėta nagrinėti baudžiamoji byla, kurioje klaipėdiečiui V. K. pareikšti kaltinimai dėl grasinimo nužudyti ar sunkiai sutrikdyti žmogaus sveikatą arba žmogaus terorizavimo. Kaip pranešė Kauno apylinkės teismas, remiantis kaltinamojo akto...

Vyriausybė pasiskolino 50 mln. eurų

Pirmadienį įvykusiame Lietuvos Vyriausybės vertybinių popierių (VVP) aukcione vidutinės palūkanos sudarė 3,553 proc. Per biržą pranešta, kad 50 mln. eurų pasiskolinti 5 metams ir beveik 7 mėnesiams. Numatoma, kad vertybiniai popieriai bus išpirkti 2029 m. gruodžio...

2026 m. vidutinė senatvės pensija gali siekti 755 eurus per mėnesį

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė tvirtina, kad išlaikant dabar turimą vidutinių pensijų augimo dydį, siekiama 50 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio (VDU) riba būtų pasiekta 2026 m., o ne 2030 m., kaip...

Bankai įspėja klientus – sukčiai atvyksta į namus

Vienas iš Lietuvoje veikiančių banku perspėja klientus apie padažnėjusias atakas finansinių sukčių, apsimetančių banko arba kitų institucijų darbuotojais. Jie telefonu įtikina gyventojus apie neva kriminaliniais tikslais naudojamas žmonių banko sąskaitas, ir, išvilioję gyvenamosios vietos...

Vidmantas Janulevičius. Kelios pastabos dėl MMA: prisižaisime

Lietuvos bankas teigia, kad 2025 metais minimaliąją mėnesinę algą (MMA) galėtų augti iki 1070 eurų. Išgirdus tokius siūlymus, peršasi keistos analogijos. Nes 2023 metais ekonomika traukėsi 0,3 proc., tačiau MMA augo 10 proc., o...

Lyg iš savo daržo, bet be jokio vargo: šviežios gėrybės iš Lietuvos ūkių „Iki“...

Neturite laiko, noro ar erdvės rūpintis savu daržu? Norint mėgautis šviežutėlėmis gėrybėmis patiems vargti nebūtina – Lietuvos ūkiuose sunokusios daržovės ir prisirpę vaisiai į „Iki“ parduotuves atgabenami vos per vieną dieną. Pasak Gintarės Kitovės,...

ORAI: Pirmadienio dieną daug kur trumpi lietūs, perkūnija, temperatūra 22–27 laipsniai šilumos

Pirmadienio dieną daug kur trumpi lietūs (vietomis smarkūs), perkūnija. Kai kur galima kruša. Vėjas nepastovios krypties, 5–10 m/s, per perkūniją vietomis gūsiai 15–18 m/s. Temperatūra 22–27 laipsniai šilumos. Antradienio dieną daug kur trumpas lietus, kai...

Gegužės 20-oji: vardadieniai, astrologija, dienos INFO (Kauno diena)

Gegužės 20-oji – Kauno diena; Pasaulinė metrologų diena; Mažojo futbolo diena; Pasaulinė bičių diena; Tarptautinė personalo profesionalų diena. Gegužės dvidešimtoji, pirmadienis – 140-oji metų diena (pirmoji 21-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 224...

Astrologinė prognozė gegužės 20-ajai, pirmadieniui

AVINAS. Regis, vis labiau svajojate būti mylimi, populiarūs ir pan. Tokiu atveju stenkitės geriau suprasti save ir kitus žmones, būti objektyvūs, tolerantiški kitokiai nuomonei. JAUTIS. Regis, stengsitės atsakingai vykdyti profesines ir kitokias pareigas. Jums gali...

ORAI: Šiandien vietomis lietus su perkūnija, vėjas iki 14 m/s, temperatūra 22–27°C

Šiandien Lietuvoje vietomis, daugiausia Šiaurės Rytų Lietuvoje, trumpas lietus, perkūnija. Kai kur lis smarkiai, kris kruša. Vėjas besikeičiančios krypties, 5–10 m/s, per perkūniją iki 14 m/s. Aukščiausia temperatūra 22–27 laipsniai šilumos. Pirmadienio dieną daugelyje rajonų...

Gegužės 19-oji: vardadieniai, astrologija, dienos INFO, Sekminės

Gegužės 19-oji – Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės diena; Tarptautinė mirusiųjų nuo AIDS atminimo diena; Sekminės. Gegužės devynioliktoji, sekmadienis – 139-oji metų diena (paskutinė 20-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 225 dienos. Savo...

Astrologinė prognozė gegužės 19-ajai, sekmadieniui

AVINAS. Tikriausiai susitiksite su jus seniai dominančiu asmeniu. Gali nustebinti išryškėję jo ar kitų žmonių motyvai, tikslai. Galbūt teks aiškintis dėl įsipareigojimų ar nepateisintų iliuzijų. JAUTIS. Pravartu pasirūpinti sveikata, grožiu, nekasdienine higiena, peržiūrėti garderobą ir...

Astrologinė prognozė kitai savaitei

Astrologinė prognozė kitai savaitei, gegužės 20–26 dienoms. AVINAS Savaitės pradžioje nepriekaištingai darbuositės ir mokysitės. Galbūt kelsite profesinę kvalifikaciją, vyksite į konferenciją ar pan. Gali išryškėti jūsų finansinis ar komercinis talentas. Noriai megsite pažintis, reikšitės socialiniuose tinkluose....

Kaip apsiauti vairuojant: geriau basomis nei su šlepetėmis

Eismo nelaimės dažnai įvyksta dėl prastų oro sąlygų, prie vairo sėdinčio asmens neatidumo ar transporto priemonės techninio gedimo, tačiau eismo įvykio priežastimi gali tapti ir netinkamai pasirinkta vairuotojo avalynė. Ekspertai atkreipia dėmesį, kad vairuotojo...

Mieste vyks tradicinė Gatvės muzikos diena

Šeštadienį visoje šalyje rengiama Gatvės muzikos diena, kviesianti gyventojus į iki vėlaus vakaro vyksiančius nemokamus muzikinius pasirodymus. Pasak renginio organizatorių, profesionalių muzikantų ir mėgėjų pasirodymai šiemet vyks 35-iuose Lietuvos miestuose ir miesteliuose, taip pat ir...

Hipertenzija sergančių jaunų žmonių skaičius išaugo beveik 6 kartus

Gegužės 17-oji – Pasaulinė hipertenzijos diena. Šią dieną profesorius, Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Nefrologijos centro vadovas, Lietuvos hipertenzijos draugijos pirmininkas ir Lietuvos inkstų fondo prezidentas Marius Miglinas atkreipia dėmesį į opią problemą –...

ORAI: Artimiausiomis dienomis trumpi lietūs su perkūnijomis ir besikeičiančiu vėju, temperatūra iki 26°C

Šiandien vietomis trumpas lietus, galima perkūnija. Vėjas besikeičiančios krypties, 4–9 m/s. Aukščiausia temperatūra 21–26 laipsniai šilumos. Sekmadienio naktį be žymesnio lietaus, dieną daug kur trumpas lietus, vietomis su perkūnija. Vėjas naktį pietryčių, 2–7 m/s, dieną...

Gegužės 18-oji: vardadieniai, astrologija, dienos INFO, Gatvės muzikos diena

Gegužės 18-oji – Tarptautinė muziejų diena; Tarptautinė žavėjimosi augalais diena; Gatvės Muzikos Diena. Gegužės aštuonioliktoji, šeštadienis – 138-oji metų diena (šeštoji 20-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 226 dienos. Savo vardadienius šiandien švenčia Erdmantas,...

Astrologinė prognozė gegužės 18-ajai, šeštadieniui

AVINAS. Šiandien būsite nusiteikę aktyviai veikti. Kad ir ko imsitės – ūkinių darbų, meistravimo, sportinių užsiėmimų ar kt. – rezultatai nenuvils. Tik turėtumėte itin tausoti sveikatą, vengti netinkamo maisto, svaigalų. JAUTIS. Diena pažers pagundų. Tai...
spot_img
spot_img
spot_img

PORTALO SKAITOMIAUSI

spot_img

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS