21.7 C
Visaginas
2024 / 05 / 01

Gavėnios stabtelėjimas: atvirai apie gailestingumą, atjautą ir šio laiko prasmę

Ar jau skaitėte?

Kunigas Mindaugas Šlaustas Klaipėdos Marijos taikos karalienės parapijos klebonas.

Gavėnios laikas – ypatingas metas stabtelėti pamąstyti apie save, savo artimą, atjautą ir atpirkimą. Šiuolaikiniam žmogui, vis labiau įsisukant į darbų ir rūpesčių verpetus, ši galimybė gali tapti net malone. Gavėnios penktadieniais kiekvienas tikintysis kviečiamas pasninkui ne tik atsisakant mėsos, bet į pasninko reikšmę pažvelgti giliau: pastebint kitą ir aukojant savo laiką, mažinant laiką prie išmanaus įrenginio ir atrandant laiko maldos valandėlei, bandant išgirsti ir klausytis kito.

- Reklama -

Kunigas Mindaugas Šlaustas Klaipėdos Marijos taikos karalienės parapijos klebonas, kviečia šią gavėnią pradėti nuo savęs, ugdyti savitvardą ir atjautą. Atrandant galimybę, paaukoti maisto produktų, kurie nugulę į pasninko dėžę būtų išdalinti tiems, kam to reikia labiausiai.

Apie tikrąjį gailestingumo ir atjautos veidą ir kaip šventai išgyventi laiką iki šventų Velykų kunigas Mindaugas Šlaustas atvirai sutiko pasidalinti mintimis su mūsų skaitytojais.

– Apie ką yra gavėnios laikas ir kaip teisingai jį išgyventi?

– Gavėnia yra susikaupimo, atgailos ir dvasinio atsinaujinimo laikas. Laikas, kuriame mes turime susitaikyti su Dievu, su savimi, su žmonėmis. Gavėnia – tai metas, kai mes esame kviečiami stabtelėti ir apmąstyti, suvokti bei pripažinti savo žmogiškosios prigimties trapumą ir pažeidžiamumą, nes mes vieni patys esame silpni ir bejėgiai, o su Dievu – stiprūs ir galingi.

Pripažindami, kad buvome klydę, atgauname tai, ką buvome praradę. Tad pasistenkime pasinaudoti susitaikinimo dienomis – Gavėnia. Tai laikas, kai Bažnyčia kviečia mus apsidairyti, atsitokėti, nustoti gyventi tarsi sapne. Turime per atgailos ir Dievo prisilietimo laiką išgryninti savo tikėjimą darydami geruosius darbus, kurie ir parodo mūsų tikėjimo brandą.

- Reklama -

– Gavėnios penktadieniais – pasninkas, apie ką jis?

– Na, šių dienų žmogus kai išgirsta žodį pasninkas, pagalvoja „ir vėl čia kažkas Bažnyčios išgalvota“. Daugeliui tai sukelia neigiamas emocijas. Bet Bažnyčia per pasninką kviečia žmogų taip savyje nugalėti egoizmą, savęs gailėjimą ir pereiti prie gailestingumo darbų, prie išmaldos. Tai, ką sutaupai per pasninką, paskirti labdarai, atiduoti stokojančiam.

Neretas pasninko dienomis susilaikydamas nuo mėsiškų valgių perka žuvies produktus ir, ne visada pigiausius. Bet tai jau yra iškreiptas pasninko laikymasis. Tądien turiu nuo savo išlaidų sutaupyti ir paskirti vargšų ir stokojančių paramai.

Plačiąja prasme pasninkas – tai susilaikymas nuo to, kas žeidžia ar iškreipia esminius žmogaus santykius: santykį su savimi, su artimu, su Dievu.

– Šiais metais pelenų trečiadieniu prasideda akcija – Pasninko dėžė, kam ji skirta?

– Taip, mūsų Klaipėdos Taikos Karalienės Parapijos bažnyčioje parsideda akcija, gal būtų geriau pasakyti, galimybė padaryti gera, paaukojant ilgai negendančių maisto produktų į tam skirtą Pasninko Dėžę. Visą gavėnios laikotarpį į ją galima laivai atnešti ir paaukoti maisto produktų, kuriuos mūsų parapijos Caritas savanorės išdalins prieš Velykas stokojantiems mūsų parapijiečiams.

Kiekvienas, kurie žinote, kam reikalinga šitokia parama, galite pranešti Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės parapijos Caritas savanoriams, kurie kas sekmadienį laukia visų prie ir po 12 val. Šv. Mišių bažnyčios gale. Kartais pats žmogus nedrįsta paprašyti paramos, tai mes kviečiame žmones nebūti abejingus ir pranešti kam to reiktų. Taip norime paskatinti žmones ugdyti savyje didesnį bendruomeniškumo jausmą, didesnį jautrumą ir ugdyti atsakomybę už kitą.

–Kaip pastebėti ir tikslingai pasirūpinti vargšu?

– Manau, visi mes pastebime žmogų ir atpažįstame jame tą kuris yra reikalingas mūsų pagalbos. Tai gali būti ne tik vargšas kuriam reikia materialios pagalbos. Daugumą atvejų reikia mūsų laiko pašventimo. Mūsų bažnyčioje yra Caritas lenta, kur žmones palieka užrašytus savo pagalbos prašymus.

Pasitaiko pagalbos prašymų kaip: „kas galėtų padėti nueiti į parduotuvę ir parsinešti nešulius į namus“, ar „kas turėtų laiko tiesiog kokį vakarą ateiti ir pasikalbėti“. Vienatvė, viena iš seno žmogaus problemų, jis nenori materialios pagalbos, jam reikia žmogaus. Taigi tikslingiausia pagalba vargšams yra savo laiko pašventimas neatlygintinai tarnystei kitam.

– Per Šv. Velykas išgyvename prisikėlimo slėpinį – kaip prikelti savo dvasią naujam gyvenimui?

– Jeigu stengiamės išgyventi Prisikėlimo slėpinį, jeigu prašome Dievo malonės nešioti širdyje šv. Velykų džiaugsmą, tai mūsų dvasia yra atgaivinama ir prikeliama. Kaip Šventasis Raštas sako, patys iš savęs, atsiskyrę nuo Kristaus, mes nieko negalime. Tačiau esame prikeliami per Jį ir dėl Jo.

– Stabtelėjimas, retas reiškinys mūsų visuomenėje, sakykite ar vertiname vis dar buvimo čia ir dabar momentą?

– Tai klausimas, į kurį, visų pirma, turėtume atsakyti sąžiningai kiekvienas sau. Ir kai nors kartą apie tai savęs paklausi, ta mintis nebepaleidžia, vis sugrįžta, vis kalbina, stabdo kasdienybės lėkime. Bažnyčia kasdien kviečia mokytis būti čia ir dabar: per ryto ir vakaro maldą, per sutiktus žmones, kuriuos turim pamatyti ir išgirsti, per tuos, kuriems patarnaujame.

– Kas vargšas yra Jums?

– Vargšas yra tas, kuris vargsta vargą. Nesvarbu – fizinį, dvasinį. Kuris stokoja. Gavėnia yra tas ypatingas laikas, kai turime apsižvalgyti aplinkui ir tokius žmones pastebėti. Kovo 15 d. mūsų bažnyčioje rinksime aukas nevaikštančiam berniukui, kad jo tėvai galėtų įsigyti specialų treniruojantį aparatą. Ir tai tik paprasčiausi darbai, kuriais galime paremti vieni kitus. Kristus yra sakęs, kad vargšų visada turėsime šalia. Pamatyti vargstantį žmogų, dovanoti jam laiką, išklausyti, paguosti, maldoje prisiminti – tai sekti patį Kristų.

– Gailestingumo tema – kone mada. Sakykite, kaip iš tiesų būti gailestingu?

– Gailestingumas – Dievo savybė, kuria ypatingai esame kviečiami sekti. Kodėl tai tampa mada? Galbūt todėl, kad mes dažnai rodome savąjį gailestingumą – kada norime ir kam norime. Daliname savąją malonę. Tačiau vietoje to, mes turėtume liudyti Dievo gailestingumą. O jis dažnai yra duodančiajam nepatogus! Gailestingumas kviečia mylėti priešus, jiems atleisti: jis ragina mus būti teisingus. Ar galime tokie būti savo jėgomis, nežvelgdami į Dievą?

Parengė Mindaugas Jonušas

spot_img
spot_img

Geriausiu pasaulyje vadinamo šokoladinio pyrago paslaptis: štai kaip jį ruošia švedai vos iš kelių...

Dar trečiadienį dažnuose namuose pakvips kepiniais, mat rytoj pasaulyje minima „pi diena“. Ji skirta matematiniam simboliui π (pi), tačiau šią dieną mėgstama švęsti su pyragais, nes angliškai žodžiai „pie“ ir „pi“ tariami vienodai. Pasak...

„Iki“ raitojasi rankoves: kruopščiai palygino 10 tūkst. prekių, kad pirkėjams atneštų dar daugiau naudos

Vis daugiau pirkėjų patys įsitikina, kad vienas efektyviausių metodų sutaupyti parduotuvėje – rinktis privačių prekių ženklų produktų linijas, tokias kaip „Iki“ ar „Clever“. Prekybos tinklas „Iki“, siekdamas kuo geriau pateisinti pirkėjų lūkesčius ir nuolat...

„Rimi“ dairykitės vienos žuvies: vietoje lašišos galite rinktis ją, o skonis tikrai nebus prastesnis

Nors daugelis upėtakių rūšių aptinkamos laukinėje gamtoje, visame pasaulyje jie taip pat plačiai auginami maistui. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad ši žuvis – tai baltyminis produktas, kuris gali padėti reguliuoti svorį ir...

Kai nėra nei laiko, nei noro gaminti – 3 dar neragauti pigūs patiekalai iš...

Visai nebrangu, o galimybės sočiai vakarienei – kone neribotos. Būtent dėl to smulkinta mėsa ir faršas taip dažnai tampa pagrindiniu patiekalų ingredientu: pradedant balandėliais, cepelinais, žemaičių blynais ir baigiant įvairiausiomis sriubomis ir troškiniais. Šaltuoju...

Sultinga mėsa ir traški odelė – 5 „Iki“ kulinarijos technologės patarimai, kad orkaitėje keptas...

Keptas viščiukas – viena lengviausių ir pigiausių vakarienių, kadangi jai nereikia nei daug ingredientų, nei ilgai suktis virtuvėje. Kone visą darbą už jus nuveiks orkaitė, tereikės pasinaudoti prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės...

3 būdai sėkmingai išvirti kiaušinį be lukšto: nebūtinai net reikės acto

Šaltasis metų laikas – pats metas eksperimentams virtuvėje ir kulinarinių įgūdžių tobulinimui. Vienas jų, padarysiantis įspūdį artimiesiems ir leisiantis visai nebrangiai paruošti prašmatnius pusryčius, – be lukšto virti kiaušiniai. Priešingai nei gali pasirodyti, juos...

„Iki“ atskleidžia 9 taisyklės, kaip išsivirti tobulą mėsos sultinį: viena gudrybė, užtikrins, kad jis...

Kas gali būti jaukiau už gerą sultinį žiemą? Mėsos, žuvies ar daržovių, kurį galima patiekti vieną, su makaronais arba naudoti begalei receptų. Sultiniai naudingi ne tik organizmui, bet ir piniginei – jiems nereikia įmantrių...

Įdomiausios „Iki“ pietų pertraukos – su išskirtiniais svečiais ir netikėtais pokalbiais

Prekybos tinklas „Iki“ ne tik auginasi talentus nuo pirmųjų dienų ir rūpinasi savo komandos nariais užtikrindamas jiems geriausiai poreikius atitinkančias karjeros galimybes, bet ir suteikia išskirtines asmeninio augimo galimybes. Nuotoliniai susitikimai su žinomais įvairių...

Net perpus pigiau ir tik 15 minučių darbo: „Iki“ siūlo išsikepti pasakiškai skanių BBQ...

Vieniems ketvirtadienis – mažasis savaitgalis, o „Iki“ pirkėjams tai ir didžiųjų akcijų pradžia. Naudingomis akcijomis garsėjančiame tinkle „Iki“ jau prasidėjo įvairios savaitgalinės nuolaidos. Kad ir ką ketinate gaminti, rasite geros kainos pasiūlymų – nuolaidos...

Amžinas klausimas grilintojams: kiauliena ar vištiena? „Iki“ rasite visko – pristatytas naujienų kupinas „Grill...

Kas jums arčiau širdies – kiaulienos šašlykas ar vištienos blauzdelės? Verta išbandyti ir apsispręsti iš naujo, nes „Iki“ parduotuvėse jau pasirodė aukšta kokybe pasižyminčios „Grill Party“ linijos naujienos, skirtos kuo patogesniam maisto ruošimui ant...

„Iki“ parduotuvėse – spalvingos pavasarinės naujienos: nuo madingųjų „bowls“ iki dar neragautų sumuštinių

Pavasariškai gaiviais, tačiau sočiais pietumis ar vakariene visai paprasta pasirūpinti virtuvėje nesugaišus nė minutės. „Iki“ parduotuvėse jau prasidėjo naujasis kulinarijos sezonas, įkvėptas žalios spalvos ir sveikos mitybos tendencijų. Tarp pavasarinių žvaigždžių – įvairūs spalvingų...

IKI kolektyvas komandinę dvasią stiprina uždaruose laisvalaikio klubuose

Įvairios „Iki“ siūlomos papildomos naudos ir plačios vidinės karjeros galimybės – tik keletas iš gausybės privalumų, padedančių prekybos tinklui pritraukti naujų talentų ir išlaikyti esamus darbuotojus. Aukšta vidinė kultūra ir išskirtinė saviraiškos laisvė natūraliai...

Nepadarykite klaidos: jeigu norite gausaus pomidorų derliaus, nesodinkite jų šalia kai kurių daržovių

Šių metų tikslas – kvapnus ir sultingas pomidorų derlius? Nieko nelaukite – būtent kovas laikomas geriausiu metu pradėti pomidorų daiginimo darbus ir taip sutaupyti. Patiems pasisėjus sėklų, atšilus orams nereikės pirkti pomidorų daigų. Kad...

Šviežio derliaus kopūstas tas pats, patiekalai – kasdien skirtingi: 3 naujos receptų idėjos, kurios...

Švieži kopūstai yra viena mėgstamiausių naujo pavasarinio derliaus daržovių. Gardžiai juos paruošti galima vos su keliais priedais, juose gausu maistingų medžiagų, o viso patiekalo kaina neapsunkins ir piniginės. O dar geriau – reikės visai...

„Rimi“ įsigiję lašišos pigiau, Mamos dieną atšvęskite terasoje: su šiais patarimais ją iškepsite tobulai

Tik spėjome apsidžiaugti atgimusia gamta, kai netikėtai vyšnių žiedus nuklojo sniegas. Bet žiemos grimasos pavasario neišgąsdino ir grįžus šiltiems orams vėl terasoje galime užkurti kepsnines. Artėjant vienai gražiausių pavasario švenčių – Mamos dienai –...

Fenomenalusis sūris: 6 patarimai, kaip maskarponę panaudoti ne tik saldumynams, bet ir pikantiškiems patiekalams

Kai pagalvojate apie maskarponę, tikriausiai prieš akis iškyla tokie desertai kaip tiramisu, tačiau šis skanėstas gali pagelbėti sukurti ir aibę kitų kulinarinių šedeverų. Gimęs žaliuosiuose Lombardijos slėniuose, jis yra sodrus ir aksominis, labai universalus,...

„Iki“ pataria“, ką valgyti balandį: TOP 5 gėrybės ir dar neragauti lengvai paruošiami patiekalai...

Gamtoje dar tik prasideda atbudimas, tačiau parduotuvėse vis gausėjanti daržovių ir vaisių spalvų gama jau signalizuoja įsibėgėjantį pavasarį. Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė pastebi ir besikeičiantį pirkinių krepšelio turinį. Pirkėjus išnaudoti besiplečiančią...

Kačiukai vazoje džiugins net ir kelis mėnesius – tik išvenkite klaidos, kurią namuose daro...

Skintos karklo šakelės su pumpurais – pavasario, Velykų simbolis ir labai populiari namų puošmena, mat kainuoja visai mažai. Ne visi žino, kad tereikia padaryti vieną dalyką, ir kačiukai savo grožiu džiugins ne kelias dienas,...

3 skanūs ir labai paprasti būdai paruošti vilkešerį: keptuvėje, orkaitėje ir ant grotelių

Tie, kas ieško nesunkiai paruošiamo žuvies patiekalo, kuris būtų lengvas tiek skrandžiui, tiek piniginei, dažnai abiejuose Atlanto pusėse renkasi šviežią vilkešerį. Kuo paaiškinti šios žuvies populiarumą? Dėl švelniai saldaus skonio, didelio baltymų kiekio ir...

Skonis bus kaip morkų pyrago, bet valgyti galėsite be sąžinės graužaties: skani ir pigi...

Ką dar naujo sugalvoti pusryčiams, kai norisi gardžiai, sveikai ir nebrangiai? Atsigręžkite į morkas, kurios balandžio 4-ąją mini Tarptautinę savo dieną. Jos – viena mėgstamiausių daržovių šalyje, simpatijas pelnanti ne tik dėl geros kainos,...

„Rimi“ įsigiję lašišos pigiau, Mamos dieną atšvęskite terasyoje: su šiais patarimais ją iškepsite tobulai

Tik spėjome apsidžiaugti atgimusia gamta, kai netikėtai vyšnių žiedus nuklojo sniegas. Bet žiemos grimasos pavasario neišgąsdino ir grįžus šiltiems orams vėl terasoje galime užkurti kepsnines. Artėjant vienai gražiausių pavasario švenčių – Mamos dienai –...

„Iki“ pataria – netikėtas ingredientas taps marinatu mėsai nr. 1: praktiškai nieko nekainuos, o...

Įsibėgėjantis pavasaris vienus jau suviliojo pradėti kepsninių sezoną, kiti dar kol kas kliaujasi orkaite, tačiau klausimas dažnam kyla tas pats – kokį marinatą naudoti šviežiai mėsai, kad ši būtų sultinga ir tirptų burnoje? Aibė...
spot_img
spot_img
spot_img

PORTALO SKAITOMIAUSI

spot_img

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS